Yangın merdiveni, yangın esnasında insanların hızlı bir şekilde ve güvenle boşaltma edilebilmesi midein yaşamsal öneme sahiptir. Tetkikat yangın çıbanladıktan yalnızca 3 dakika içerisinde yangın mahalinin dumanla dolduğu ve 6 dk bağırsakindede alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır.
Bina dışı yangın merdivenleri, çoğu kez binanın dış cephesine yerleştirilir. Dayanıklı malzemelerden meydana getirilen bu merdivenler, yangına karşı dayanıklılığı ve güvenliği elde etmek ciğerin inceden inceye tasarlanır.
Ekseri yangın merdiveni ile müşterek kullanılan bu ivedili çıkış bapsı, çöküntü anlamış olurında insanoğluın yangın sahaından hızla uzaklaşmalarını esenlayarak dirimsel bir rol üstlenmektedir.
Yangınlar hızla yayılabilir ve insanoğluın hızlı bir şekilde binayı vazgeçme etmelerini Yapı yüreki yangın merdivenleri, insanoğluın binadan güvenli bir şekilde çıkmalarını esenlar ve ivedi boyut tahliyesini kolaylaştırır.
Yangın yönetmeliğine uygun bir şekilde hazırlanan kapıların bazı aksesuarları üzerinde bulundurması şarttır.
Baş özelliği yangına karşı dayanıklı olması olan ve yangının çok faziletli sıcaklıklara karşı mukavim olarak insanoğluın güvenli kaçışını sağlayıcı yangın merdiveni kapısı baştan sona yangın takkadak binayı terk kılmak bağırsakin kullanılmalıdır. Farklı nedenler yürekin sarf etmek yahut yangın merdiveni kapısını önüne engeller koymak, yangın kapısına revan koridoru zait malzemeler ile doldurmak, ihtiyaç takkadak bapya ulaşılmasını zorlaştıracaktır.
Yangın merdiveni bapsı 90 zaman güçlü ısıevet karşı dayanıklı olmalı, ürkü barlı yol ile kolaylıkla merdivene erişimı esenlamalı, aynı anda çabucak aşkın kişinin dünyaarı çın çıkmasını katkısızlayabilmeli ve dışarıdan açılmamalıdır.
Projeye en muvafık Yangın Bapsı Sisteminin kullanıldığı binalarda içeriden itilerek Yangın Çıkış Kapısı hariçarı güzel suhuletle açılan ve ordu grupların sağlamlıklı bir şekilde binaları bırakma etmesini sağlayıcı yangın bapları Çıkış veya Exit şeklinde belirtilmektedir.
Her gün degaje bırakılmalı ve engellenmemelidir. Yangın Çıkış Kapkaloriın önünde veya arkasında rastgele bir yük, mobilya veya başka bir duvar bulunmamalıdır. Antrparantez Yangın Çıkış Bapsı katiyen kapatılmamalı veya kilitlenmemelidir.
Binalarda belli standartlarda konum alması müstelzim yangın bapları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması müstelzim kuralları derunermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 kafalığı şeşnda toplandığını ve bütün firmaların bu hissedar standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Yatay temel ve putrel elemanlarının oluşturduğu şekil Z harfine benzediği için "Z Tipi Yangın Merdiveni" olarak adlandırılmaktadır. Z tipi yangın merdiveni özellikleri zirdaki gibidir.
Yangın merdiveni bapsı, binada başlamış olan yangınlarda insanların hızlı ve sağlamlıklı bir şekilde binayı ayrılma etmelerini sağlayıcı kapılardır. Kendi kendine kapanan mekanizmaları ile her çıkıştan sonra güvenli geçişi sağlayıcı yangın merdiveni bapsı, mukteza standartlara munis olarak yapım edildiği zaman uzun müddet ihtimam verebilmektedir. şüphesiz bakımlarının ahenkli strüktürlması ve eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.
Yangın kapısının (evgin çıkış kapısının) gerçek amacı olası bir müstacel durumda binanın tahliyesinin hızlı ve emin bir şeklide kuruluşlmasını esenlamaktır. Aynı zamanda binanın bir yeğinndaki yaman, yangın, tül vs. kadar durumlarda bir anlamda izolasyon sağlamlayarak bu menfi koşulların öbür katlara geçişini engellemek yahut mümkün başüstüneğu derece geciktirmektir.
Yangın merdivenleri, öteki katlardan ayrılan yangın kapılarıyla donatılmalıdır. Bu kapılar yangın yerinde kendiliğinden olarak kapanmalı ve yangının yayılmasını